menu
 

Welke aspecten van groepswonen baren mij zorgen?

Yara

Kijk 1x naar de rijdende rechter en je ziet hoe onbenullige dingen tot grote ruzies kunnen leiden. Ik kan goed bemiddelen maar kijk er niet naar uit dit vaak te moeten doen.

Jorinde

te veel vergaderen

Caroline Brons

teveel protocol of dat 1, 2 mensen de leiding hebben en andere volgen. 

Sabrina

Gebrek aan privacy, ik denk dat het belangrijk is dat de kamers fatsoenlijk en groot genoeg zijn zodat er ruimte is om je ook terug te trekken. Verder woon ik nu ook met huisgenoten en ik vind het heerlijk! 

Lonny

Stammenoorlog. Kliekjesvorming. Bazigheid. Gebrek aan humor.

Dimphy

Geen eigen keuken/badkamer

Bart

zorgen over de typische.. 'ik heb een idee of wil iets en een ander (extern) gaat het doen of oplossen'

ex-lid

Soms kan het lastig zijn om het met elkaar eens te worden in een grote groep

Janoh

Overtuigingen waar ik niet achter kan staan en dan toch veel mee geconfronteerd zal worden. Daarom eerst goed kennismaken.

Pam

Te weinig privacy, negatieve groepsenergie

Pauline

de grootte van de groep en manier van besluitvorming;  ik geloof dat er altijd wel conflicten zullen ontstaan, dit lijkt mij moeilijker wanneer de groep(en) erg groot zijn, dan kan er ook sneller een verdeeldheid en daardoor meer afstand tussen elkaar. de groep zal ook steeds vernieuwd worden> voel ik/ je dan na een tijd nog steeds thuis tussen een groep mensen..?

Lilian

Mensen die wel (toe)zeggen en vervolgens niets doen.

Léone

Dat beslissingen nemen verzanden in oeverloos gezeur 

Monica

Teveel samen  moeten , niet op 1 lijn zitten

Claudia

Dat weet ik niet. Als er heldere afspraken zijn en een ieder volgt deze en als je er niet uitkomt is er ruimte om dit open te bespreken dan niets.

Herman

Besluitvorming op basis van een te bereiken overeenstemming i.p.v. op het consent-model ==> Het socicratisch model lijkt mij uitgelezen kansen te bieden voor de woongroep in spé, met diverse commissies

Ruben

Gedoe om niks

ex-lid

mensen die over alles moeilijk doen

sonja

Dat het verstikkend kan worden en dat ieders persoonloje vrijheid wordt ingeperkt.

Joan

Ik denk dat iedere woongroep een vorm moet vinden waarmee je zo goed mogelijk kunt beslissen wie er als bewoner bij komt. Soms hebben mensen heel forse problemen die ze hopen op te lossen door in een woongroep te gaan wonen. In de praktijk is de draagkracht van een groep niet extreem groot en kan een woongroep er bijna onder door gaan. Je zou aan een vorm van kennismaking kunnen denken die niet alleen maar gezellig is, maar waar je echt even goed doorvraagt en niet te snel beslist.

Mijn tweede zorg is dat er soms mensen in een woongroep willen wonen, die heel idealistisch zijn, maar behoorlijk onverdraagzaam. Ik vind het ontzettend vervelend om ergens te wonen waar alsmaar geruzie en gedoe is. Gelukkig heb ik dat niet zelf meegemaatk maar wel van dichtbij gezien.

ex-lid

Té veel geluid (nachtelijke feestjes). En dan bedoel ik dus echt geluidsoverlast niet de normale gezelligheid

ex-lid

De complexiteit van een goed georganiseerd geheel waarin elke bewoner zich thuis kan voelen.

Wouter

eventuele geluidsoverlast

ex-lid

Ruzie om de afwas en andere onbelangrijke zaken.

ex-lid

gebrek aan tolerantie, roddelen, dominantie

Juul

In voorgaande jaren heb ik weleens deel uitgemaakt van vrienden groepen. Dit waren vaak intense ervaringen; de groepsdynamiek ging vaak gepaard met roddel en achterklap. Ontstaan uit onzekerheid en de angs om uitgesloten te worden denk ik. Daar wil ik absoluut geen deel van uitmaken, en ik wil daar ook niet mee geconfronteerd worden. Ik ben daar veel te gevoelig voor. Ik wil vrij kunnen leven; leven en laten leven. Zonder oordelen en opinies. 

noelle

dat er te weinig ruimte is om te niksen..

ex-lid

het respecteren van elkaars privacy

ex-lid

te veel samen moeten doen en te weinig privacy hebben

cornelis de soeverein

teveel gepraat te weinig doen

Tony

Als de groep grenzen zal moeten stellen, bijvoorbeeld als leden hun verplichtingen niet nakomen. Je kunt wel een besluit nemen dat je iemand royeert als hij niet voldoet aan zijn corvee-plicht. Maar het lidmaatschap is ook zijn onderdak en hij heeft wel een sleutel.

Wat als iemand voor de tweede keer in een jaar een auto in de prak rijdt? Dat is een extreem voorbeeld. De subtiele vorm is een groter probleem. Ik heb een vrij zuinige levensstijl. Ik doe bijvoorbeeld 150.000 km met een setje remschijven. Dat gaat met een gezamenlijjke auto waarschijnlijk niet lukken. Huurauto's worden notoir mishandeld, daarom moet de verhuurder noodzakelijkerwijs ook forse prijzen vragen. Hoe gebruikt iemand groepsvoorwerpen? Minder zorgzaam dan persoonlijke spullen kun je verwachten. Mensen en collectiviteit werkt niet zomaar altijd goed. Het idee is dat het goedkoper is, maar dat is het vaak juist niet. Je kunt energie besparen tot je een ons weegt, de Noordpool merkt niets van jouw inspanningen. De Sovjet-Unie heeft gefaald omdat je het aan niets kon merken als je een dag extra hard had gewerkt. Dus iedereen ging op de spaarversnelling. Zelfs voor gezinnen is het een eeuwig vraagstuk hoe je iedereen op een redelijke scherpte houdt. 

Is er een ruimte voor een modelspoorbaan?

Kan in een groep de band tussen ouder en kind even intens worden als in een gezin? Helaas, zal niemand hier ooit dubbel blind onderzoek naar kunnen doen.

Het aantal honden dat mensen nu waarschijnlijk mee gaan nemen.

Blijft de groep scherp? Kleine huishoudens kunnen vrij goed onderhandelen, omdat ze zich geen slechte onderhandelingsresultaten kunnen permitteren. Er wordt weken gestudeerd op de beste hypotheek, het beste bankstel, enzovoort. Zal een commissie die namens de groep bijvoorbeeld een aannemer zoekt diezelfde scherpte houden?

 

ex-lid

vrijblijvendheid, lacherig doen, het wonen, leven en elkaar niet serieus nemen, medisch denken, vaccinaties, mensen in hokjes plaatsen, drank, roken, eten van dieren, geen ruimte voor ideeën, spontaniteit en creativiteit van kinderen.

Carolina

Wat mij zorgen baart bij het groepswonen is om de bewoners actief te houden, de vraag of alle bewoners een bijdrage zullen leveren. 

ex-lid

Serieus zijn, kritisch naar jezelf willen kijken, metrespect met elkaar omgaan. Dit kost tijd, we hebben nog niet geleerd echt met elkaar om te gaan. We leven langs elkaar (overal), maar met elkaar is totaal iets nieuws. Terugtrekken is dan juist een valstrik en leidt tot stagnatie. Doorgaan, problemeen toch oppakken en aanpakken en elkaar stimuleren er met elkaar uit te komen.

Ralph

Dat wij hier geen kennis meer van hebben. We weten niet meer hoe nauw samen te leven met elkaar. Dit niet duidelijk op tafel leggen en als leer traject aan gaan is niet verstandig

Yvonne

Situaties waarbij iemand zou moeten worden uitgesloten als al bestaand lid/ bewoner. Financiele beslommeringen, constructies en vertrouwen. 

Ria

ik heb nog niets gelezen over biologsich dynamisch eten en niets over persoonijke ontwikkeling en wat komt er bij kijken als een groep mensen samen wonen. Hoe ga je met elkaar om.

ex-lid

De mensen die in een groep gaan wonen moeten zichzelf kunnen ontplooien maar er moet ook rekening gehouden worden met anderen, dus er is een specifiek type mens nodig.

Marcel

de vorm van met zijn alle in 1 huis en dan kamers delen spreekt mij niet aan maar samen op een stuk land waarbij je samen de dingen doet die noodzakelijk zijn wel

 

Mayra

Financiële (zijn de kosten wel transparant) Vertrouwen in elkaar kunnen hebben.

Goede afspraken waar iedereen zich wil en kan houden (en wat als dat niet gebeurt)

annalies56

indien het gaat om 100 mensen , zal het moeilijk zijn om het concreet te realiseren ook mbt ruimte vinden en de daadwerkelijke uitvoering. vilgens mij heeft het meer kans van slagen met minder mensen.

Barbara

delen van een douche en zeker ook geen eigen keuken. 

te veel steen of een formica jaren 70 nieuwbouw huis

ex-lid

Opdringerige mannen

ex-lid

Onderlinge wrijving die niet uitgesproken wordt. Ik zelf zou het erg lastig vinden wanneer iemand voor mijn gevoel veel minder bijdraagt aan het groepswonen dan andere leden en hier geen goede reden voor heeft. 

ex-lid

Dat activiteiten 'plicht' worden of men niet kan kiezen wanneer en op welke manier de opgedragen taken uitvoert.

ex-lid

uit vroegere ervaring met woongroep: dominante mensen die de regels bepalen; te weinig kans om mijn eigen gang te gaan als ik dat nodig heb; ik heb nog geen idee hoe die 100 verdeeld zullen gaan worden => besluitvomring?

Wendy

Dat er een groep mensen te invloedrijk wordt.

klaas

hoe regel je het onderling een hoop discussies

Eveline

of het er wel van komt

ex-lid

conflicten en/of oneindig vergaderen zonder dat er beslissingen worden genomen

ex-lid

privacy en afspraken nakomen

Harmen

Dat er tijdens de oprichting te weinig mensen betrokken zijn bij het project

Loes

Te weing rekening met elkaar houden in brede zin.

Ingrid

dat mensen hun ''verplichtingen' niet nakomen

Deze div staat hier alleen omdat de dropdowns van de ckeditor werkbalk niet werken als de body eindigt met een script-tag.