menu
 

Welke aspecten van groepswonen baren mij zorgen?

Nicolien

Té veel geluid (nachtelijke feestjes). En dan bedoel ik dus echt geluidsoverlast niet de normale gezelligheid

Arlette

De complexiteit van een goed georganiseerd geheel waarin elke bewoner zich thuis kan voelen.

Wouter

eventuele geluidsoverlast

ex-lid

Ruzie om de afwas en andere onbelangrijke zaken.

monique

gebrek aan tolerantie, roddelen, dominantie

Juul

In voorgaande jaren heb ik weleens deel uitgemaakt van vrienden groepen. Dit waren vaak intense ervaringen; de groepsdynamiek ging vaak gepaard met roddel en achterklap. Ontstaan uit onzekerheid en de angs om uitgesloten te worden denk ik. Daar wil ik absoluut geen deel van uitmaken, en ik wil daar ook niet mee geconfronteerd worden. Ik ben daar veel te gevoelig voor. Ik wil vrij kunnen leven; leven en laten leven. Zonder oordelen en opinies. 

noelle

dat er te weinig ruimte is om te niksen..

ex-lid

het respecteren van elkaars privacy

ex-lid

te veel samen moeten doen en te weinig privacy hebben

cornelis de soeverein

teveel gepraat te weinig doen

Tony

Als de groep grenzen zal moeten stellen, bijvoorbeeld als leden hun verplichtingen niet nakomen. Je kunt wel een besluit nemen dat je iemand royeert als hij niet voldoet aan zijn corvee-plicht. Maar het lidmaatschap is ook zijn onderdak en hij heeft wel een sleutel.

Wat als iemand voor de tweede keer in een jaar een auto in de prak rijdt? Dat is een extreem voorbeeld. De subtiele vorm is een groter probleem. Ik heb een vrij zuinige levensstijl. Ik doe bijvoorbeeld 150.000 km met een setje remschijven. Dat gaat met een gezamenlijjke auto waarschijnlijk niet lukken. Huurauto's worden notoir mishandeld, daarom moet de verhuurder noodzakelijkerwijs ook forse prijzen vragen. Hoe gebruikt iemand groepsvoorwerpen? Minder zorgzaam dan persoonlijke spullen kun je verwachten. Mensen en collectiviteit werkt niet zomaar altijd goed. Het idee is dat het goedkoper is, maar dat is het vaak juist niet. Je kunt energie besparen tot je een ons weegt, de Noordpool merkt niets van jouw inspanningen. De Sovjet-Unie heeft gefaald omdat je het aan niets kon merken als je een dag extra hard had gewerkt. Dus iedereen ging op de spaarversnelling. Zelfs voor gezinnen is het een eeuwig vraagstuk hoe je iedereen op een redelijke scherpte houdt. 

Is er een ruimte voor een modelspoorbaan?

Kan in een groep de band tussen ouder en kind even intens worden als in een gezin? Helaas, zal niemand hier ooit dubbel blind onderzoek naar kunnen doen.

Het aantal honden dat mensen nu waarschijnlijk mee gaan nemen.

Blijft de groep scherp? Kleine huishoudens kunnen vrij goed onderhandelen, omdat ze zich geen slechte onderhandelingsresultaten kunnen permitteren. Er wordt weken gestudeerd op de beste hypotheek, het beste bankstel, enzovoort. Zal een commissie die namens de groep bijvoorbeeld een aannemer zoekt diezelfde scherpte houden?

 

ex-lid

vrijblijvendheid, lacherig doen, het wonen, leven en elkaar niet serieus nemen, medisch denken, vaccinaties, mensen in hokjes plaatsen, drank, roken, eten van dieren, geen ruimte voor ideeën, spontaniteit en creativiteit van kinderen.

Carolina

Wat mij zorgen baart bij het groepswonen is om de bewoners actief te houden, de vraag of alle bewoners een bijdrage zullen leveren. 

ex-lid

Serieus zijn, kritisch naar jezelf willen kijken, metrespect met elkaar omgaan. Dit kost tijd, we hebben nog niet geleerd echt met elkaar om te gaan. We leven langs elkaar (overal), maar met elkaar is totaal iets nieuws. Terugtrekken is dan juist een valstrik en leidt tot stagnatie. Doorgaan, problemeen toch oppakken en aanpakken en elkaar stimuleren er met elkaar uit te komen.

Ralph

Dat wij hier geen kennis meer van hebben. We weten niet meer hoe nauw samen te leven met elkaar. Dit niet duidelijk op tafel leggen en als leer traject aan gaan is niet verstandig

Yvonne

Situaties waarbij iemand zou moeten worden uitgesloten als al bestaand lid/ bewoner. Financiele beslommeringen, constructies en vertrouwen. 

Ria

ik heb nog niets gelezen over biologsich dynamisch eten en niets over persoonijke ontwikkeling en wat komt er bij kijken als een groep mensen samen wonen. Hoe ga je met elkaar om.

ex-lid

De mensen die in een groep gaan wonen moeten zichzelf kunnen ontplooien maar er moet ook rekening gehouden worden met anderen, dus er is een specifiek type mens nodig.

Marcel

de vorm van met zijn alle in 1 huis en dan kamers delen spreekt mij niet aan maar samen op een stuk land waarbij je samen de dingen doet die noodzakelijk zijn wel

 

Mayra

Financiële (zijn de kosten wel transparant) Vertrouwen in elkaar kunnen hebben.

Goede afspraken waar iedereen zich wil en kan houden (en wat als dat niet gebeurt)

annalies56

indien het gaat om 100 mensen , zal het moeilijk zijn om het concreet te realiseren ook mbt ruimte vinden en de daadwerkelijke uitvoering. vilgens mij heeft het meer kans van slagen met minder mensen.

Barbara

delen van een douche en zeker ook geen eigen keuken. 

te veel steen of een formica jaren 70 nieuwbouw huis

ex-lid

Opdringerige mannen

Rhianne

Onderlinge wrijving die niet uitgesproken wordt. Ik zelf zou het erg lastig vinden wanneer iemand voor mijn gevoel veel minder bijdraagt aan het groepswonen dan andere leden en hier geen goede reden voor heeft. 

ex-lid

Dat activiteiten 'plicht' worden of men niet kan kiezen wanneer en op welke manier de opgedragen taken uitvoert.

ex-lid

uit vroegere ervaring met woongroep: dominante mensen die de regels bepalen; te weinig kans om mijn eigen gang te gaan als ik dat nodig heb; ik heb nog geen idee hoe die 100 verdeeld zullen gaan worden => besluitvomring?

Wendy

Dat er een groep mensen te invloedrijk wordt.

klaas

hoe regel je het onderling een hoop discussies

Eveline

of het er wel van komt

ex-lid

conflicten en/of oneindig vergaderen zonder dat er beslissingen worden genomen

ex-lid

privacy en afspraken nakomen

Harmen

Dat er tijdens de oprichting te weinig mensen betrokken zijn bij het project

Loes

Te weing rekening met elkaar houden in brede zin.

Ingrid

dat mensen hun ''verplichtingen' niet nakomen

Deze div staat hier alleen omdat de dropdowns van de ckeditor werkbalk niet werken als de body eindigt met een script-tag.