menu
 

Mijn ideeën over hoe de geldzaken geregeld moeten worden

Yara

Ik ben niet heel zakelijk aangelegd dus het lijkt ne niet verstandig hier uitspraken over te doen. 

Jorinde

Weet ik niet

Caroline Brons

cooperatie- vorm

Sabrina

Vanuit een stichting of vereniging, onderhoud en gemeenschappelijke kosten moeten denk ik in een totaalprijs zitten. Ik denk dat besluitvorming over geldzaken misschien wel het lastigst is om met een groep van 100 te organiseren? 

Lonny

Opsplitsen in kleinere eenheden, verantwoordelijkheden verdelen.

ex-lid

Helder en beheerd door mensen die hier goed in zijn.

 

Bart

volledig transparant voor iedereen

ex-lid

Centrale commissie met maandelijkse controle voor ieder die wil

Janoh

Een mix van collectief en individueel.

Pam

In gelijkheid

Pauline

Duidelijk opgestelde regels waar mee gestart kan worden, vervolgens een commissie: een groepje mensen voor de inancieen
 

Lilian

Goede penningmeester, entreegeld schappelijk maar toch met zekere drempel.

Léone

Duidelijk en zakelijk. Na tien jaar een eigen bedrijf denk ik dat vooral dat ( en niet allerlei dingen laten lopen 'omdat we het leuk hebben) maakt  dat  er geen onverdeeld gevoel gaat ontstaan

Monica

Herman

Naar draagkracht

Ruben

Eigen verantwoordelijkheid

ex-lid

transparant

Joan

transparant

relalistisch

ex-lid

Transparant, via internetbankieren/ tikkies

ex-lid

Hier durf ik niets over te zeggen, totaal geen verstand van.

Tiemen

Een commisie kan om geld vragen, dit moet goed gekeurt worden. 2 of 3 man die het penningmeesterschap hebben.

Wouter

iedereen draagt bij aan grote pot, daarover wordt gestemd

ex-lid

Goede afspraken maken die slechts sporadisch onderwerp van gesprek worden.

ex-lid

transparant en begrijpelijk voor iedereen, oplossingen vinden zodat ook mensen met lagere inkomens mee kunnen doen 

Juul

1 rekening voor gezamenlijke lasten, zoals huur en 'VVE'-kosten. Die wordt beheerd door een verkozen secretaris. Ik zou me hier wel voor willen aanmelden. Ik doe niets liever dan organiseren, administratie en bonnetjes bijhouden. Zolang ik maar tijd heb voor die tuin en de dieren! 

noelle

ieder betaalt huur en een bijdrage voor het onderhoud en betaalt mee aan pot voor het eten voor de avonden als ie mee wil eten, stel iemand heeft eigen geld en legt dat in, dan zal ie minder huur betalen..de verhoudingen weet ik niet, ben slecht in rekenen

ex-lid

is te complex om in een paar woorden uit te leggen, in ieder geval huur per vierkante meters en bijdrage aan VVE

ex-lid

Ofwel huur ofwel koop apartementen met maandelijkse bijdrage aan de gemeenschappelijke voorzieningen. vereniging maakt begroting die door de leden wordt goedgekeurd en op basis daarvan worden aankopen gedaan etc.

cornelis de soeverein

n.v.t.

Tony

Het is misschien niet het meest praktisch maar ik vind het het mooist en veiligst als de vereniging geen bankrekening heeft en er geen geldstroom door de vereniging heen gaat. 

De financiële commissie ontvangt de facturen en houdt spreekuur. Leden die hun contributie willen betalen melden zich op een van de spreekuren en voldoen namens de vereniging facturen zolang hun contributie-verplichting reikt. Misschien de gasrekening, misschien een aanbetaling op een bijgebouw. Net wat er aan de beurt is. Het factuurbedrag wordt in de boekhouding van de vereniging verwerkt als contributiebetaling. 

Grote leveranciers krijgen in zo’n systeem vanaf diverse rekeningen geld overgemaakt in relatie tot een bepaald factuurnummer. Niet alle leveranciers zullen daarmee om kunnen of willen gaan. Maar misschien moet je ook helemaal geen zaken willen doen met bedrijven waar de boekhouding zo gammel is dat ze dit niet kunnen verwerken.

Een vereniging die de rekeningen vanuit contributie betaalt heeft een dusdanige cashflow dat dat vroeg of laat de aandacht van de fiscus gaat trekken. Dat is 100% onterecht want het zijn geen inkomsten, het is een hutje-mutje-systeem. Als je met vrienden uit eten gaat en ééntje pint de rekening en de anderen betalen hun deel aan hem dan wordt over die laatste transacties geen belasting geheven. Je hoeft het niet te verantwoorden op je aangifte. Het zijn geen inkomsten, je had het voorgeschoten. Woongroepen hebben waarschijnlijk weinig heil te verwachten van de overheid, lees onze landgenoten. 0,02% van het electoraat woont in een woongroep dus de belangen van woongroepen zijn voor politici 99,98% oninteressant, maar er is wel wat te halen. Woongroepsgenoten zijn bij de bijstandsambtenaar waarschijnlijk ook kansloos. "Meneer, volgens mij zijn de gezinsinkomsten op uw adres ruimschoots boven de bijstandsnorm."

Kan de financiële commissie het vertrouwen als iemand zegt dat hij 800 euro heeft overgemaakt naar DeliXL? Dat zal best eens fout gaan, mensen zijn mensen. Maar een penningmeester die toegang heeft tot een jaarrekening van een miljoen euro vind ik persoonlijk nog veel griezeliger. Als daarmee een probleem ontdekt wordt, dan is de schade meestal niet meer te overzien.

Tot slot nog een link naar een document over het draagkrachtbeginsel.

ex-lid

financiële openheid, zoveel mogelijk delen van kosten, hergebruik, zelfvoorzienend en zelfgemaakt, liefst zonder geld leven, ruilen en delen. Voor elkaar zorgen.

Carolina

Geldzaken......Daar heb ik nu nog geen beeld bij. Dat is afhankelijk van hoe de vorm gaat worden. Maar de woongroepen waarin ik ervaring heb zijn een vereniging. Dus in die vorm kan het geregeld worden. En mijn voorkeur zou het hebben om een pand in eigen beheer te hebben. Als het een huurpand is, dan wordt het door de vereniging in zijn geheel gehuurd. In mijn eerste woongroep was het zo geregeld dat er een bedrag voor de vaste kosten werd betaald, waarin TV, internet en gas, water en licht zat. Daarnaast een percentage van je netto inkomen als huur. Dat vond ik een mooi systeem, waar iedereen ook happy mee was. Ik ook. En ik ervaar het als beter dan nu, waarin iedereen alles individueel betaald an de leveranciers en woningbouwvereniging. 

ex-lid

Alles samen delen, leven van zo min mogelijk geld (van buitenaf) en zoveel mogelijk met elkaar delen (voorzieningen, ruimtes, groen), ruilen.

Ralph

Kosten betaald en een mooie pot als reserve. Voor de rest met rust gelaten worden over geld.

Elkaar ondersteunen om steeds verder door te ontwikkelen in die dingen die ons passie geven en daar geld mee verdienen.

Yvonne

Geen idee, heb ik geen verstand van. Waar of van wie kun je de beste adviezen krijgen? Zoals de voors-en-tegens van een stichting, vereniging, vereniging van eigenaren etc. 

ex-lid

Via een stichting.

Mayra

Heb ik geen ervaring mee ,maar lijkt me iets als huiseigenaren van koopwoningen Eigen Huis?

annalies56

iedereen is verplicht om in ieder geval elke maand en afgesproken bedrag in de gezamenlijke bankrekening van de woongroep te storten. dagelijkse beheer moet geregeld worden. voor grotere uitgaven moet vergaderd worden.

Barbara

beter voor bij de koffie onderwerp

 

ex-lid

Doe ik zelf

ex-lid

Deze vind ik enorm lastig omdat ik zelf geen geldboom op mijn balkon heb staan. Ergens is het eerlijk als iedereen evenveel bijdraagt, ergens is het juist eerlijker wanneer het naar draagkracht gaat. Misschien is een middenweg (maar hoe dan?) een optie. Ik zou het eerlijk vinden als iemand die financieel minder kan bijdragen bijvoorbeeld meer corvee doet. Of wanneer iemand veel moet werken bijvoorbeeld meer geld bijdraagt maar minder tijd. 

ex-lid

Vooral duidelijk inzichtelijk en open gecommuniceerd.

ex-lid

in progress

Wendy

Eerlijk/ fair en vooral vooraf duidelijk - dat je weet waar je aan toe bent bij aanvang.
 

klaas

daar heb ik niet zoveel verstand van

Eveline

zorgen dat de woongroep ook functies heeft die  voor mensen van buiten toegankelijk zijn. Een open docht duurzaam systeem dus

ex-lid

Als groep betalen, en als leden betalen aan groep

ex-lid

via een finaciele commissie. maandelijks een vast bedrag. welk periodiek wordt gecontroleerd

Teveel gestort krijg je terug maar je kan dus ook een naheffing krijgen. 

Dennis

een gezamelijk bankrekening waar je je huur / contributie op stort

Harmen

Voor de beste betrokkenheid is het wel het beste als iedereen ervoor dokt. Maar als het via een stichting loopt vind ik het ook prima

Loes

nog te bepalen

Deze div staat hier alleen omdat de dropdowns van de ckeditor werkbalk niet werken als de body eindigt met een script-tag.