menu
 

Commissies

Onder redactie van: Tony

vorige    

De commissies voeren beleid over hun aandachtsgebied en stellen corvee-roosters op met activiteiten om de klussen voor elkaar te krijgen. Corvee heeft niet alle kenmerken van werk. Waar onder commerciële omstandigheden een ochtendshift in het restaurant met drie man gelopen zou worden, dat mogen er hier misschien wel vier zijn.

Beleid voeren betekent regelmatig de gang van zaken evalueren en besluitvorming in het parlement voorbereiden. In het algemeen zal de uitvoering in handen zijn van een mengsel van commissieleden en andere intekenaars. Commissies doen budgetvoorstellen (in euro's en in corvee-uren), een goede onderbouwing kan helpen om de begroting akkoord te krijgen. Het budget wordt in ieder geval aangepast naar het officiële inflatiecijfer.

Benoemingen gelden voor twee jaar en zijn een normaal groepsraadbesluit.

Huisvestingscommissie

Deze commissie probeert een geschikt pand te vinden.

Het eerste pand zal waarschijnlijk niet voor eeuwig voldoen.

Vermoedelijk zal de commissie vrij kort na het inhuizen heropgericht worden om een nieuw wensenlijstje te verzamelen en te verwezenlijken.

Sollicitatiecommissie

De sollicitatiecommissie doet de eerste kennismaking met mensen die interesse hebben om lid te worden. Als er een stageplaats beschikbaar komt, selecteert de sollicitatiecommissie een aantal kandidaten van de wachtlijst waar de ledenraad een definitieve keuze uit kan maken. Over toelating als lid beslist de ledenraad aan het eind van de stageperiode.

De sollicitatiecommissie zal misschien maar eens in de tien jaar weigeren om iemand op de wachtlijst te zetten, toch kunnen er in zeldzame gevallen redenen zijn om heel kort na de eerste kennismaking te besluiten het daarbij te laten.

Boodschappencommissie

Onder redactie van: Tony

vorige    

Deze commissie zorgt ervoor dat van het vaste assortiment altijd voldoende voorraad is. Als een artikel "over de datum" raakt, kan het waarschijnlijk uit het assortiment verwijderd worden. Als iemand misgrijpt moet er waarschijnlijk een grotere voorraad aangehouden worden.

Cafécommissie

Onder redactie van: Tony

vorige    

Het café is voor velen de favoriete plek in huis.

Het café is van 's morgens vroeg tot 's avonds laat bemand.

Het is de voordeur van het pand. Niemand hoeft aan te bellen. Koeriers hoeven nooit iets bij de buren af te leveren. Hier ligt het toestel van het gezamenlijke telefoonnummer.

Het is een prima verzamelplaats voor vrienden van members, voordat ze samen naar de disco, sportschool, concertzaal, atletiekbaan, sporthal of stadion gaan. Het is geen openbare ruimte, er zijn alleen leden en gasten die weten door welk lid ze zijn uitgenodigd.

De perfecte plek om te klaverjassen of monopoly te spelen. Om samen huiswerk te maken zijn er betere plekken, al verschillen daar de meningen over.

Qua inrichting zou je het beter een lounge kunnen noemen. Of gelagkamer of nog beter gelachkamer. Comfortabele zitjes. Dus niet zozeer een café uit een binnenstad, meer een café zoals op een cruiseschip. Wel ook met een bar, waar altijd wel een discussie gaande is. En een podium.

De barman schenkt niet alleen drankjes. De plek is ook bij uitstek geschikt voor het aanmelden voor activiteiten, commissies, workshops e.d. Misschien ook voor het bewaren van autosleutels. Hier zijn ook altijd wel mensen te vinden die bereid zijn om hun biertje opzij te schuiven en een ontsnapt konijn te helpen vangen.

Waarschijnlijk is het café niet super geschikt om verjaardagen te vieren en afscheidsfeestjes voor collega's. Daarvoor is dan nog een feestzaaltje nodig.

Kinderopvangcommissie

Onder redactie van: Tony

vorige    

Jaarbudget: € 3000

In de kinderopvangcommissie kunnen leden die opvoeden leuk vinden hun corvee-uren verdienen. Wat hebben leden zonder kinderen aan deze commissie? 

De groep creëert de kinderopvang-faciliteit zodat de ouders buiten de deur hun contributie kunnen gaan verdienen. Dat is een groepsbelang. Verder streeft de groep van oudsher naar een maximale spreiding van leeftijden e.d. Een groep zonder kinderen mist iets wat alleen kinderen kunnen geven. 

De kinderopvang is in principe niet bedoeld om mama in de gelegenheid te stellen op zondagmiddag te gaan paardrijden. Maar als de kinderopvang toch al bemand is omdat een andere huisgenoot een zondagsdienst moet draaien, dan is er niks mis mee om één en één op te tellen. 

Een belangrijjke winst zit natuurlijk in het delen van speelgoed. Kinderfietsjes worden eigenlijk nooit weggegooid omdat ze versleten zijn. Als in de groep iemand uit zijn fietsje groeit, is de volgende gebruiker al in aantocht.

En de verjaardagsfeestjes bij de kinderopvangcommissie zijn onvergetelijk.

Tuincommissie

Onder redactie van: Tony

vorige    

Jaarbudget: € 2000

De tuincommissie beheert het terrein.

Natuurlijk mag iedereen een afgevallen blaadje in de prullenbak gooien, net als in een gewoon gezin. Maar misschien is het wel handig om de tuincommissie te informeren als je je konijn begraaft achter de rodondendron.

Of de tuincommissie tot artistieke dingen in staat is of al heel blij mag zijn om het terrein een beetje toonbaar te houden, zal mede afhangen van de animo van members om in te tekenen op werktijden.

Restaurantcommissie

Onder redactie van: Tony

Jaarbudget: € 250000

Annex kook-academie. Deze commissie speelt restaurantje als de beste. Zo stelt ze het menu samen. Feilloze oplossingen voor het repeterende vraagstuk Wat moeten we vandaag nou weer eens eten? De meeste dagen zal er ook een verrassingsgerecht gekozen kunnen worden. De kookploeg kan daarmee inspelen op het aanbod, als in de supermarkt ineens gourmetvlees tegen afbraakprijzen in de koeling ligt. Deze commissie zorgt ervoor dat het restaurant prettig ruikt, prettig voelt, prettig klinkt (akoestiek, muziekkeuze), prettig oogt. Er staan geen pannen, dienbladen enz die niemand durft aan te raken. restaurant

Het dienstrooster loopt van 05.00 tot 23.00. De hele dag moeten afwasmachines in- en uitgeruimd worden. Op piektijden moeten misschien wel zes posities bezet worden.

Wie mee wil eten, tekent in op een lijst die de restaurantcommissie opstelt. Je kiest een tijd en een of meer gerechten, eventueel ook voor je gasten. Als het restaurant overboekt is kun je je bordje of dienblad meenemen naar je eigen kamer of het café. Ook als het niet overboekt is trouwens. Andersom mag je natuurlijk je afhaalchinees in het restaurant opeten. Er lijkt trouwens ook niks op tegen om een paar keer per maand afhaalchinees als optie op het menu te hebben.

In het restaurant hoeft geen plaats te zijn voor iedereen tegelijk. Nooit zal iedereen tegelijk aan tafel willen. Bij de bouw moeten mogelijkheden gecreëerd worden om later ruimtes aan het restaurant toe te voegen. Kleiner maken kan altijd.

Waarschijnlijk zal de ruimte worden opgedeeld in twee of drie restaurantjes met een verschillende ambiance, zodat je kan kiezen wat het best bij je stemming van de dag past.

Bediening aan tafel hoort er niet bij. Er is een lopend buffet en de tafel afruimen doet de eter zelf.

De restaurantcommissie heeft de ambitie om iedereen voor het ontbijt naar het restaurant te lokken.

Financiële commissie

Onder redactie van: Tony

vorige    

Handelt de administratie af en bereidt het beleid voor. Zorgt dat er begrotingen gemaakt worden.

In de wekelijkse groepsraad vertelt de commissie hoeveel er deze week is overgebleven waarmee items van de verlanglijst aangeschaft kunnen worden.

De boekhouders moeten op elk gewenst moment kunnen vertellen wat de boekwaarde van de woongroep is. Goederen worden ingeboekt met aanschafwaarde en afschrijvingstermijn. Total losses worden uit het systeem verwijderd.

Vastgoedcommissie

Onder redactie van: Tony

vorige    

voor het inhuren van aannemers als de groep het niet zelf kan

Het doe-het-zelf deel van deze commissie heeft meestal wel wat restmateriaal liggen als iemand iets in elkaar wil knutselen. Hier zit wat overlap met de kringloopcommissie, vermoedelijk zullen er wat leden in beide commissies meedraaien.

Als deze commissie niet kan vertellen hoe je iets moet repareren, dan is het waarschijnlijk een total-loss.

Als je merkt dat iets niet goed werkt, leg je daar dan niet bij neer, maar meld het bij ons.

Kringloopcommissie

Onder redactie van: Tony

voor de members met handelsgeest

kinderfietsje verkopen aan de groep voor de speelzaal

assistentie voor marktplaats

Een keer per week alles afvoeren wat is neergezet op de verzamelplaats van grof huisvuil.

Bestekcommissie

Onder redactie van: Tony

Een bestek zien te vinden waar 100 mensen mee kunnen leven

Decemberfeestcommissie

Onder redactie van: Tony

Jaarbudget: € 1000

vuurwerk bij oudjaar

Interieurcommissie

Onder redactie van: Tony

Jaarbudget: € 5000

aankleding kunst

Tweede-vrijdag-van-de-maand-feest-commissie

Onder redactie van: Tony

vorige    

bioscoopElke tweede vrijdag van de maand mag iedereen zijn favoriete ooms, tantes, collega's, sportmaatjes en al die andere mensen uitnodigen die je niet uit het oog wilt verliezen. Ze kunnen een hapje eten in het restaurant, een drankje nemen in het cafe waar ook iets (cabaret, muziek) optreedt, meedoen aan het klaverjassen, tafeltennissen, biljarten, een duik nemen in het zwembad (if any), een blik werpen op de modelspoorbaan (if any), je mag je gasten meenemen naar je eigen kamer, barbecuen in de tuin (maar waarschijnlijk niet in de wintermaanden)

VOOR DIE MENSEN DIE HET MINDER GETROFFEN HEBBEN-commissie

Deze commissie zorgt ervoor dat mensen die het tijdelijk moeilijk hebben hun leven op de rails te krijgen, door een verslaving, ziekte, schuld, verstandelijke beperking en dergelijk, onder de hoed van een grote, sterke woongroep, tijdelijk kunnen schuilen en helen om terug te keren in de (vaak) harde samenleving, om een nieuwe start te kunnen maken. De commissie bepaalt in samenspraak met een deel van de mede-bewoners wie ervoor in aanmerking komt en de commissie bewaakt het proces.

Zeilcommissie

Onder redactie van: Tony

Misschien bezit de vereniging een zeilschip. Dan regelt deze commissie waar de boot zich bevindt en wie in welke hut slaapt. Het clubbusje kan een groep aflossers naar Kopenhagen rijden en de uitgewaaiden vervolgens weer naar huis rijden.

Caravancommissie

Onder redactie van: Tony

Leidt het gebruik van de caravan(s) in goede banen. Parkeerruimte regelen. Is misschien niet nodig. In het ideale geval is de caravan altijd op reis. Komt hij alleen in de straat om tassen te wisselen en een uurtje later weer naar het zuiden af te reizen. Nog een stap beter is als hij in Luxemburg blijft staan, de terugkeerders 's morgens naar huis gaan en de opvolgers tegemoet rijden die er 's avonds weer in slapen.

Dierencommissie

Onder redactie van: Tony

Kan iemand lid worden die 17 poezen heeft?

Beveiligingscommissie

Onder redactie van: Tony

Inbraakpreventie e.d.

PR-commissie

Onder redactie van: Tony

camper Jaarbudget: € 5000

Instroom van nieuwe members is noodzakelijk voor de vitaliteit van de groep. Er worden niet pas nieuwe members gezocht bij leegstand van een kamer. Peilen of bezoekers en kennissen belangstelling hebben om mee te doen hoort bij de routine van alledag. De groep houdt contacten met zijn omgeving warm, bijvoorbeeld door kijkdagen voor tweedehands artikelen te organiseren.

De wervingscommissie heeft waarschijnlijk geen aanmoediging nodig om de speerpunt van haar activiteiten te richten op het soort member waar de groep het meest behoefte aan heeft. Tegen de tijd dat de vereniging beschikt over een camper, een zwembad, een tennisbaan, een trailer met twee renpaarden en vier eigen bedrijven, dan zou een deel van de workload kunnen verschuiven naar de toelatingscommissie.

Snelle interventie-commissie

Als je schoonmoeder in een polder woont die op last van het gezag ontruimd moet worden omdat er een dijk dreigt door te breken en je eigenlijk binnen een uur met 20 man ter plaatse moet zijn, dan kan de snelle interventie-commissie daarvoor zorgen.

Harmoniecommissie

Onder redactie van: Tony

Op haar spreekuren kan iedereen intekenen die onvrede voelt met een gebeurtenis. Ze proberen de tijd te nemen om de situatie te bestuderen en constructieve conclusies te trekken. Misschien ontstaat er een agendapunt voor de groepsraad. Alls wat helpt om de cohesie van het huis te herstellen.

Als er een conflict ontstaat rond de harmoniecommissie ontstaat er een interessante situatie. Misschien vindt iemand een van de leden van de harmoniecommissie niet capabel voor moeilijke vraagstukken. Misschien leidt dat tot een splitsing. Een harmoniecommissie A en een harmoniecommissie B.

De harmoniecommissie nodigt iedereen periodiek uit om even bij te praten ook als er nog geen conflicten zijn. "Is het wonen hier paradijselijk?" "Ja, top, nou, op één dingetje na misschien, namelijk ... "

Energiecommissie

Onder redactie van: Tony

Deze commissie verkleint de ecologische footprint van de woongroep.

Deze div staat hier alleen omdat de dropdowns van de ckeditor werkbalk niet werken als de body eindigt met een script-tag.